{ "title": "Damla Sakızlı Sütlaç", "image": "https://www.sutlac.gen.tr/images/damla-sakizli-sutlac(1).jpg", "date": "19.01.2024 19:35:25", "author": "Sinem çevik", "article": [ { "article": "
Damla Sakızlı Sütlaç, sütlaç adının kökeni 'sütlü aş' sözünden gelen tipik bir Rumeli mutfağı sütlü tatlısıdır. Türk mutfağında da yer alan birçok tatlı çeşidinin içinde yer alan sütlü tatlı içinde en çok yapılan büyük küçük herkesin beğendiği ve severek yediği hafif bir sütlü tatlı çeşididir. Sütlacın başlıca malzemeleri süt, pirinç ve şekerdir. Kıvamı kişilerin zevkine göre değişiklik gösterse de asıl malzeme pirinç, süt ve şekerdir. Sütlacın genelde kabul gören ve beğenilen kıvamı da pirinç tanelerinin çok sert olmaması ve tane tane ağza gelebilecek şekilde olmasıdır. Sütlaç yaparken kıvam arttırmak ve tadına lezzet katmak için nişasta, pirinç unu ve damla sakızı gibi ürünlerde kullanılmaktadır. Üzerini tarçınla süsleyerek lezzete lezzet katmak da tatlının üzerindeki tarçının işidir. Sütlacın en sevileni ve fırında yapılan çeşidine 'fırın sütlaç' denir. Ayrıca Damla Sakızlı Sütlaç'da çok beğenilerek yenir. Türk mutfağında yer alan Sütlaç bugüne kadar her mutfakta her hanımın kolaylıkla yaptığı hafif sütlü tatlıdır.

Damla Sakızlı Sütlaç Yapmak İçin Malzemeleri
Sütlacın Nasıl Yapılır?

1,5 çay bardağı pirinci 3-4 su bardağı su ile haşlıyoruz. Pirinçlerin piştiğini anlayınca 5 dk ateşten alıp dinlendiriyoruz. Bu ateşten alma işi hem pirinçler biraz dinlenir bu arada pirinçler şişer ve tane tane olur. Sonra tekrar ateşe koyup 1 litre sütü dökelim. 2 yemek kaşığı nişastayı da 4-5 yemek kaşığı süt ile ezerek akışkan bir kıvama gelene kadar ezelim sonra bu karışımı tenceredeki sütün içine dökelim. Kaynayana kadar karıştırmaya devam edelim. Tenceredeki süt kaynamaya başlayınca şekeri ve vanilyayı ve ardından da damla sakızını ilave ediyoruz. 3-4 dk daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz. Sonra kaselere sütlaçları bölüyoruz. Biraz üzeri kaymak tutmaya başlayınca tarçınla süsleyerek soğuyunca servis yapabilirsiniz. Ayrıca bu hazırlanan kaseleri su dolu bir tepsiye yerleştirerek fırına da sürerseniz çok lezzetli bir sütlaç yapmış olursunuz.

Afiyet Olsun. Yiyenlere şifa olsun.
" } ] }