{ "title": "Denenmiş Sütlaç Tarifi", "image": "https://www.sutlac.gen.tr/images/denenmis-sutlac-tarifi.jpg", "date": "20.01.2024 11:47:00", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Denenmiş Sütlaç Tarifi, Türk mutfağının en eski ve en sevilen tatlılarından olan sütlacı yediden yetmişe hemen hemen sevmeyen yoktur. Eski çağlarda süt aşı ve sütlü diye adlandırılan sütlacın onlarca denenmiş tarifleri ise günümüze kadar gelmiştir. Bunlar ise sade sütlaç, fırında sütlaç, sakızlı sütlaç, kakaolu sütlaç gibi çeşitleriyle herkesin damak tadına hitap eden sütlaç bilindiği gibi ana malzemeleri süt, pirinç, şeker ve tarçından hazırlanan oldukça hafif bir sütlü tatlıdır. Sütlaç lezzetinin yanı sıra besleyici özelliği ile de büyük bir beğeni ile tüketilmektedir eğer bir de tam kıvamı tutturulmuşsa tadına inanın doyum olmaz. Çünkü sütlaç ne çok koyu kıvamda olmalıdır ne de çok sulu. Bu nedenle süt ve pirinç birbirlerini sararak özleşmeleri gereklidir. Sütlacın içine kıvam vermek için ilave edilen pirinç unu ve mısır nişastası gibi harici malzemeler sütlacın o kendine özgü lezzetini tamamen değiştirmektedir. Bu yüzden sütlacın tam kıvamını yakalamak için vereceğimiz denenmiş sütlaç tarifimizin her aşamasını ve malzemeleri aynı ölçülerde kullanmanız yeterli olacaktır. Denenmiş sütlacımızın en önemli püf noktası ise şekerin en son aşamada sütlacın içine ilave edilmesidir. Böylece pirinçler çok daha iyi özleşerek kıvam alır ve bu sayede çok lezzetli bir sütlaç tüketmiş olursunuz. Dilerseniz denenmiş sütlaç tarifimizi birlikte hazırlamaya başlayalım.

Denenmiş Sütlaç Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri
Denenmiş Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

Denenmiş sütlaç tarifimizin hazırlığına öncelikle 2 litre yağlı sütümüzü uygun bir tencereye koyarak başlayalım. Ardından kaynayıncaya kadar sütümüzü pişmeye bırakalım. Bizde bu esnada 1 su bardağı pilavlık pirinci ayıkladıktan sonra birkaç su yıkayarak süzdürerek bir kenarda bekletelim. Daha sonra kaynayan sütümüzün üzerine pirinci ilave edip pirinçlerin birbirine yapışarak topaklanmaması için arada bir karıştırmayı da ihmal etmeyelim. Ardından orta ateşte pirinçlerle süt özleşene kadar pişirmeye devam edelim. Sütlacımız kaynadıkça koyulaşarak kıvam alacaktır bu nedenle sütlaca mısır nişastası ve pirinç unun ilave etmeye gerek yoktur. Kaynayarak koyulaşan sütlaç tencerede göz göz olarak kaynamaya başladıktan sonra üzerine 1 su bardağı toz şeker ilave edip karıştırdıktan sonra üzerine 1 paket vanilya ekleyip karıştırarak hazır hale gelen sütlacı ocaktan alalım. Sütlacımızı ocaktan alır almaz bir çorba kepçesi yardımıyla kaselere alalım. Ardından kaselere konulan sütlaçları soğuyana kadar oda sıcaklında beklettikten sonra buzdolabına alarak en az 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis sırasında üzerlerine toz tarçın serpiştirerek sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Dip Not: Yukarıda vermiş olduğumuz malzeme listesinden yaklaşık olarak 6 kâse sütlaç elde edilmektedir yani altı kişiliktir. Arzuya göre bu miktar malzeme listesindeki malzemelerin azaltılarak veya artırılarak istenilen miktarda sütlaç hazırlanabilir. Ayrıca çok önemli bir püf noktası olarak da şu bilgiyi de paylaşmak denenmiş sütlaç tarifinin en önemli ayrıntısı ise (Bir litre süt için yarım su bardağı pirinç gerekmektedir, bu ayrıntı ile hazırlanan denenmiş sütlacın istenilen kıvamı almaması için hiçbir neden yoktur)
" } ] }