{ "title": "Fırında Sütlaç", "image": "https://www.sutlac.gen.tr/images/firinda-sutlac(1).jpg", "date": "19.01.2024 22:36:03", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Fırında sütlaç, severek yediğiniz sütlacın fırında üzeri kızartılarak yapılan türüdür. Küçük güveç kaplarda hazırlanır. Üzerinin kızarması ise yumurta sarısı ile sağlanır. Bir de tam kıvamında yapılırsa, gerçekten fırında sütlaç hem hafif hem de lezzetli bir sütlü tatlı oluyor. Her zaman sade sütlaç yapıyorsunuzdur. Arada bir fırın sütlaç yaparak kendiniz şımartabilirsiniz. Bu tarifi yaparken baldo pirinç kullanmanızı öneririz. Ocakta pişirdiğinizde biraz daha sade sütlaca göre cıvık olmalı. Çünkü fırına sürdüğünüz için orada da koyulaşacak. En önemli konu nişasta ve yumurta sarısını çok iyi çırpmanızdır. Aksi halde sütle karıştırdığınızda topak topak yumurtalar tatlınızda gezinebilir. Bu nedenle dikkatli olmanızı öneriyoruz. Şimdi hep birlikte akşam gelecek konuklarımıza lezzetli bir fırında sütlaç hazırlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Fırında sütlaç için gerekli malzemeler
Fırında sütlaç nasıl yapılır?

Önce pirinçleri yıkayın ve bunu tencereye koyduğunuz 1 su bardağı suyla birlikte kısık ateşte haşlamaya başlayın. Suyunu çeken pirincin içine sütü ilave edin. Sütü ister açık sü, isterseniz pastörize kutu süt kullanabilirsiniz. Açık sütle yaptığınız bizce daha lezzetli olur. Malzeme kaynadıktan sonra içine toz şekeri ilave ederek, şeker eriyinceye kadar karıştırarak pişirin. Bu arada bir kâsenin içinde yumurta sarılarını ve nişastayı iyice çırpın. Bunların iyice birbirine karışması gerekiyor. Daha sonra kaynamakta olan sütlü malzemenin içine bunu karıştırarak ilave edin. 1-2 taşım daha kaynayınca içine vanilyayı dökün. Ocağı kapatarak, fırın sütlacı güveç kaplarının içine paylaştırın. Bu arada fırın tepsisine biraz su koyarak, güveçleri bunun içine yerleştirin. Daha önceden 200 derecede ısıttığınız fırının üst katına koyarak, sütlacın üzerinin kızarmasını sağlayın. Yaklaşık 15 dakika içinde fırın sütlaç hazır olur. Tepsinin içine su koymamızın sebebi, sütlacın fırında yeniden pişmesini önlemektir. Fırınlamamızın nedeni sadece üzerinin kızarması içindir. Verdiğimiz ölçülerden yani 1 litre sütten 6 tane fırın sütlaç çıkıyor. Siz ölçünüzü buna göre ayarlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }