{ "title": "Limonlu Sütlaç", "image": "https://www.sutlac.gen.tr/images/Limonlu-Sutlac-86.jpg", "date": "19.01.2024 06:34:39", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Limonlu Sütlaç, Sütlaç, Ad kökeni sütlü aş olan sözcükten gelmektedir ve tipik bir Rumeli mutfağı tatlısıdır. Başlıca yapımında kullanılan malzemeleri ise süt, pirinç ve şekerdir. Kıvamı kişilerin zevkine göre değişse de kabul gören ve beğenilen kıvam pirinç tanelerinin iri ve çok sert olmamak kaydıyla tane tane ağza gelebilecek şekilde olmasıdır. Türk mutfağında bulunan çeşitli sütlü tatlılar içinde en tanınan, yaygın yapılan ve tüketilendir. Kuzey ve Batı Avrupa ülkelerinin mutfağında da rastlanılan sütlaç özellikle İskandinavya ülkelerinde kavrulmuş badem tarçın sosu ya da şekerleme kronatları ile bezenti edilerek sadece yılbaşında servis edilmektedir. Farklı bir sütlaç tarifi olan Limonlu sütlaç malzemeleri ve yapım aşamaları aşağıda yer almaktadır.

Limonlu Sütlaç İçin Malzemeleri
Limonlu Sütlaç Nasıl Yapılır?

Malzemenin sığacağı bir tencerenin içine su ve pirinçleri koyun ve pirinçler orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. Ayrı bir tencerenin içine süt ve toz şekeri koyup karıştırarak kaynatın. Diğer tenceredeki pişen pirinçleri süt tenceresinin içine dökün ve hepsini birlikte karıştırın. Ardından nişastayı isterseniz su ile çırpın öyle ilave edin isterseniz azar azar karıştırarak tencereye ilave edin ardından karıştırmaya bir süre devam edin. Kıvama geldiğinde altını kısın, vanilyayı ve rendelenmiş limon kabuğunu pişmekte olan sütlacın üzerine dökün ve karıştırın, ardından limonlu sütlacı ocaktan alın ve kaselere paylaştırın. 1-2 saat dinlendirerek soğutun. Soğuyan sütlaçları arzu ederseniz üzerine tarçın ekleyerek servis edebilirsiniz.

Tavsiye; Limonlu sütlaç yapımında, limonun kabuğunu rendelerken limonun iç tarafında beyaz olan yerlerine rendelememeye dikkat edin. Çünkü limonun beyaz yerleri sütlacınıza acı bir tat verecektir. İkincisi vanilyayı sütlacınızı ocaktan almadan 1-2 dakika önceden eklemenizdir. Vanilyanın fazla pişmesi aromasının kaybolmasına neden olacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }