{ "title": "Nişastasız Sütlaç", "image": "https://www.sutlac.gen.tr/images/Nisastasiz-Sutlac-24.JPG", "date": "21.01.2024 05:34:01", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Nişastasız sütlaç, çocukluğumuzda annelerimizin her zaman yaptığı sütlaç tarifidir. Sütlaç normalde içine nişasta, pirinç unu, buğday nişastası gibi kıvam arttırıcı malzemeler ilave edilmeden pişirilir. Sadece pirincin nişastası sütlacın kıvamını bulması için yeterli gelir. Pirinçler iyice açılana kadar piştiğinde, zaten sütlaç kıvamına yetecek kadar nişasta yayar. Bu yüzden gerçek bir sütlacı yeme şansı yakalarsınız. Sütlacın temel malzemeleri süt ve pirinçtir. Bu tatlıyı yaparken en önemli detay da sütlacın tam kıvamında olmasıdır. Koyu bir sütlaç hiç kimseye zevk vermez, sulu olduğu zamanda sulu süt içmiş gibi olursunuz. Ama kıvamında olursa, lezzetine doyum olmaz. Bu yüzden bazı tariflerde sütlaca pirinç unu, nişasta gibi malzemeler eklenir. Bizim tarifimiz tam annelerimizin yaptığı gibi oluyor. Eskiden her şeyin en doğalını yerdik. O günlerden kalan nişastasız sütlaç tarifini hep birlikte pişirmeye ne dersiniz. Herkese kolay gelsin.

Nişastasız sütlaç için gerekli malzemeler
Nişastasız sütlaç nasıl yapılır?

İlk olarak pirinçleri suyla yıkayın. Daha sonra pirinçleri bir tencereye alın. Pirinçleri önce suyla birlikte en az 20 dakika haşlayacağız. Ancak suyu sıcak olarak tencereye koyun. Tencerede pirinçler iyice açılıncaya kadar haşlanmalıdır. Aslında zamanınız varsa pirinçleri direkt sütle birlikte haşlayabilirsiniz. Fakat böyle pirinçlerin iyice açılması daha uzun sürüyor. Zaten bu yöntemde de pirinçleri haşladığımız suyu dökmüyoruz. Böylece vitamin kaybı olmuyor, pirinçlerin nişastası da sütlacın kıvamında olmasını sağlıyor. Ayrıca bu haşlama suyu sütle birlikte pirinçlerin özdeşleşmesine yardımcı oluyor. Pirinçler açıldığı zaman başka bir tencerede kaynattığınız sütün içine pirinci kendi suyuyla bir aktarın. Burada da sütlaç karışımını kısık ateşte özleşene kadar pişirin. En son aşamada içine toz şekerle tuzu ilave edin. Vanilyayı da ocağı kapatmadan sütlaca koyun. Nişastasız sütlaç küçük kaselere sıcakken konmalı. Burada ılındığı zaman üzerlerine biraz toz tarçın koyun. Daha sonra nişastasız sütlacı konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Not: Eğer sütle birlikte kaynayan pirincin kıvamını koyu bulursanız, içine kaynarken biraz sıcak süt ilave edebilirsiniz. Bunu yaparken sütlacın soğurken biraz koyulaşacağını da hesaba katmalısınız.
" } ] }