{ "title": "Yumurtalı Sütlaç", "image": "https://www.sutlac.gen.tr/images/Yumurtali-Sutlac-57.jpg", "date": "19.01.2024 06:19:09", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Yumurtalı Sütlaç, Sütlaç birçok sütlü tatlı içinde en çok bilinen ve yaygın olarak tüketilen bir tatlıdır. İçerisinde kullanılan malzemeler neredeyse her evde rahatlıkla bulunabilir. Oldukça masrafsız bir tatlıdır. Sütlacın ana malzemeleri arasında süt ve pirinç yer alır. Herkesin severek tükettiği bu tatlının yapımı oldukça kolay ve pratiktir. Çok fazla el oyalamada kısa sürede hazırlanır. İster sıcak olarak ister sıcak olarak tüketilir. Şerbetli tatlılara kıyasla daha hafif bir tatlı olmasından dolayı özellikle akşam yemeklerinden sonra gönül rahatlığıyla tüketilebilir. İçerisindeki malzemeler değişmese de farklı şekillerde yapımı vardır. Kimi kıvamını koyu kimi ise sulu sever. Kimi fırında pişirirken kimi sadece kaynatarak pişirir. Sütlaç yapımında önemli birkaç püf noktası vardır. Kıvamı herkese göre değişebilir. İsteyen biraz sulu isteyen de koyu kıvamlı yemeyi sever. Sütlaç hazırlanırken pirincin iyi pişmesi ve diri kalmaması gerekir. Pirinç istenilen cinste tercih edilebilir. İster baldo ister kırık pirinç kullanılabilir. Ancak kokulu pirinçlerin kokusu sütlacın tadını bozacağı için kullanılmaması tevsiye edilir. İçerisine kıvam bulması için daha çok pirinç koymak yerine pirinç unu tercih edilmelidir. Süt çok iyi kaynatılmalıdır. Aroma katması için toz vanilya da tercih edilebilir.

Yumurtalı Sütlaç İçin Malzemeleri
Yumurtalı Sütlaç Nasıl Yapılır?

Yumurtalı sütlaç tarifinde süt ve pirinç ayrı yerlerde fakat aynı anda hazırlanabilir. Bunun için duru suda yıkanan pirinçler küçük bir sos tenceresine alınarak üzerine bir su bardağı su ilave edilir. Ocağın üzerine alınan pirinçler kısık ateşte 7-8 dakika kadar kaynatılır. Diğer bir yandan ayrı bir derin tencereye süt ve şeker ilave edilir. İyice karıştırılarak ocağın üzerine alınır. Süt kaynarken dibinin tutmaması için arada mutlaka karıştırılır. Riske atmamak için sütün kısık ateşte kaynatılması önerilir. Süt kaynadıktan sonra içerisine suyunu süzmeden pirinçler ilave edilir. Pirinçlerin ardından toz vanilya da ilave edilerek süt 1-2 kez karıştırılır. Süt kaynarken ayrı bir kapta yumurta sarıları ve pirinç unu iyice çırpılır. Üzerine tenceredeki kaynamış sütten bir miktar ilave edilerek karıştırılmaya devam edilir. Hazırlanan karışım yavaş yavaş tencereye ilave edilir. Bu esnada yumurtanın kesilmemesi için süt mutlaka karıştırılmalıdır. Sütlaç kaynamaya başlayıp üzeri göz göz olunca ocaktan alınır. Soğumadan alüminyum kaplara pay edilir. Alüminyum kaplar marketlerde hazır olarak satılmaktadır. Genellikle aşure ve sütlaç yapımında tercih edilir. Sütlacın üzeri fırında kızartılacağı için kullanılan kapların ısıya dayanaklı olması gerekir. Fırın tepsisine bir miktar su konulur ve hazırlanan alüminyum kaplar fırın tepsisine dizilir. Bunun amacı sütlaçların üstü kızarana kadar yeniden kaynamasını önlemektir. Sütlaç zaten piştiği için fırında çok uzun süre tutulmaması gerekir. Önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında yaklaşık olarak 4-5 dakika tutulması yeterlidir. Üzeri kızaran yumurtalı sütlaçlar fırından çıkarılır ve fırın tepsisinden alınır. Oda sıcaklığında bir müddet ılındıktan sonra soğuması için buzdolabına kaldırılabilir. Tercihe göre ister sıcak ister soğuk olarak da tüketilebilir. Yumurtalı sütlaç üzerine toz tarçın serpilerek sunum yapılır.

Afiyet olsun.

" } ] }