{ "title": "Yumurtasız Fırın Sütlaç", "image": "https://www.sutlac.gen.tr/images/Yumurtasiz-Firin-Sutlac-72.JPG", "date": "20.01.2024 08:11:38", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Yumurtasız fırın sütlaç; Sütlaç, adını sütlü aş sözcüğünden almıştır. Rumeli mutfağına özgü tatlı çeşitlerindendir. Türk mutfağı içerisinde yer alan birçok sütlü tatlıdan en çok tercih edilen sevilen ve de yapılandır. Başlıca malzemelerinin başında süt ve pirinç gelir. Sütlacın kıvamı yapan kişilerin damak zevkine göre değişse de genelde beğenilen ve kabul görülen hali pirinç tanelerinin çok sert olmamak kaydıyla tek tek ağza gelebilecek şekilde olmasıdır. Kuzey ve Batı Avrupa ülkelerinin mutfağında yer edinmiş sütlaç özellikle İskandinavya ülkelerinde çok yapılan bir sütlü tatlı çeşididir. İçerisine kavrulmuş badem şekerleme kronatları, tarçın sosu veya garnitür edilerek sadece yılbaşında servis edilmekte ve tüketilmektedir.

Yumurtasız fırın sütlaç malzemeleri
Yumurtasız Fırın Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

Yarım su bardağı pirinci iyice yıkadıktan sonra suyunu bırakması için bir tel süzgeç içerisinde bekletiriz. Daha sonra iki su bardağı suyu tencere içerisine koyarak tencereyi ocağa yerleştiririz. Devamında içerisine pirinçleri ilave ederek haşlanmasını bekleriz. Pirinçler içerisindeki suyu tamamen çekmeye yakın üstüne bir litre sütü, bir su bardağı şekeri ve bir paket vanilyası ilave edilerek tekrardan kaynaması beklenir. Kaynadıktan sonra bir beş dakika daha beklenir. Bu arada diğer taraftan yarım bardak süt içerisine üç yemek kaşığı nişasta eklenerek karıştırılır. Koyu kıvamlı bir karışım elde edildiğinde yavaş yavaş tencere içerisindeki sütlaca ilave edilir. Daha sonra son olarak kıvamı ve tadı kontrol edildikten sonra fırın güveç kaselere sütlacımız dağıtılarak dökülür. Sütlaç bitene kadar işlem tekrarlanır ve bu güveç kaseleri fırın tepsisine yerleştirilir. Tepsi içerisine güveç kaselerinin yarısına gelecek şekilde su ilave edildikten sonra önceden 200 derecelik yüksek ateşte ısınmış olan fırının içerisine yerleştirilir. Üzeri tamamen nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir. Ortalama pişim süresi her fırında farklılık göstereceğinden bakarak fırından çıkarmakta fayda vardır. Artık yumurtasız fırın sütlacımız servise ve yemeye hazır hale gelmiştir.

Afiyet olsun.
" } ] }