Vanilyalı sütlaç yapmak için öncelikle orta boy bir tencereye bir litre suyu koyup önceden ayıklayıp yıkadığımız pirinçleri ekleyerek pişirmeye bırakıyoruz. Pirinçler pişip suyunu çekince kadar haşlıyoruz (Suyu biraz kalacak şekilde olması gerekiyor). Daha sonra vanilyalı sütlaç yapmak için pişen pirincin üzerine bir soğuk süt ve şekeri ekleyerek tekrar kaynamaya bırakıyoruz. Vanilyalı sütlaç bir kenarda pişerken bizde bir kâse içerisinde üç yemek kaşığı nişastayı bir kahve fincanı soğuk süt veya su ile eriyinceye kadar karıştırıyoruz. Hazırladığınız bu karışımı pişmekte olan sütlacın üzerine yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak döküyoruz nişastanın topaklanmaması için.
Daha sonra pişirdiğimiz sütlaç içerisine iki paket vanilyayı ilave edip ocağın altını kapatıyoruz. Pişen vanilyalı sütlaçları sıcak iken kaselere boşaltıyoruz. Hazırladığımız vanilyalı sütlaçlar soğuduktan sonra istenirse üzerine tarçın ile şekiller verilerek servis yapılır. Ayrıca vanilyalı sütlacın üzerine tarçın ile çekilmiş ceviz de eklenerek servis yapılabilir.